Utilizate frecvent în ortopedie, infiltrațiile cu PRP (Platelet Rich Plasma) sunt de mare ajutor în probleme articulare, dar și ale tendoanelor sau ligamentelor, datorită efectului lor regenerativ natural

În medicina sportivă, infliltrațiile cu PRP se aplică pentru a trata traumatismele frecvente la care sunt supuși sportivii performanță.

„Atunci când auzim despre terapia PRP vorbim de un tratament non-chirurgical, minim invaziv, folosit în foarte multe domenii și cunoscut și sub denumirea de terapie vampir, iar medicina sportivă apelează adesea la acest tratament. Pe scurt, cu ajutorul unui kit special recoltăm sângele pacientului după care îl centrifugăm pentru a produce <ingredientele> necesare procesului de vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Apoi, plasma obținută este injectată în regiunea afectată, fie că discutăm despre un tendon, fie de o articulație. Trombocitele induc un proces biologic de regenerare a țesuturilor, imposibil de reprodus prin alte metode, iar în acest fel procesul de vindecare al țesutului afectat se sporește”, spune medicul Federației Române de Culurism și Fitness, Dr. Bogdan Oprea, medic specialist Ortopedie și Traumatologie.

În cazul sportivilor de performanță sau chiar amatori care se antrenează intensiv, accidentările sau diversele inflamații la nivelul tendoanelor, ligamentelor sau articulațiilor sunt frecvente și presupun săptămâni sau luni de recuperare. Terapia PRP grăbește procesul de vindecare și astfel sportivii își pot relua într-un timp mai scurt antrenamentele, și, implicit, participarea la competiții.

„Infiltrațiile cu PRP fac parte din categoria terapiilor biologice moderne ce au cunoscut o largă dezvoltare în ultimul deceniu, pe care le folosim frecvent și în Ortopedie. Dintre toate tipurile de infiltrații, infiltrațiile PRP au cele mai bune rezultate deoarece ele stimulează vindecarea natural și sunt tratamentul preferat de sportivii profesionişti şi amatori datorită scăderii perioadei de recuperare după leziunile sportive. Fără reacţii adverse, repetabilă de câte ori este necesar și cu efect de lungă durată, atunci când indicația există cu adevărat, recomand cu drag pacienților să apeleze la terapia PRP.”, mai spune Dr. Bogdan Oprea.

Infiltrațiile PRP sunt recomandate în cadrul afecțiunilor degenerative de tipul artrozelor, dar și în urma unor traumatisme precum rupturile de tendon sau postoperator (sutură de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase). Alte afecțiuni pentru care se recomandă infiltrațiile PRP sunt tendinitele, tendinoza, rupturile musculare și leziunile de cartilaj.