Culturism / Men’s Bodybuilding
În disciplina Culturism sportivii antrenează toate grupele musculare ale corpului pentru a obține masă musculară maximă echilibrată și armonioasă. Nu trebuie să existe puncte slabe sau grupe musculare nedezvoltate. În plus sportivii urmează un program de antrenament pre-competițional pentru a scădea nivelul de grăsime cât mai mult posibil, pentru a elimina apa de sub piele pentru a putea arăta calități musculare cum ar fi densitatea, separarea și definiția musculară. Competitorii care arată mai multe detalii musculare vor fi plasați mai sus de arbitrii. Pe lângă evaluarea musculară arbitrii vor mai evalua și proporțiile. Umeri largi, talie îngustă, picioare lungi și trunchi mai scurt reprezintă ceea ce arbitrii caută la sportivi. Aceste calități vor fi arătate în timpul celor două runde de evaluare ale fizicului prin cele șapte poziții obligatorii. Runda de program liber de 60 de secunde oferă sportivului oportunitatea de a-și arăta întregul fizic pe un fond muzical ales. Arbitrii vor evalua fiecare rundă plasând sportivii pe un loc individual în clasament.
Culturism Clasic / Men’s Classic Bodybuilding
Este o versiune bazată pe conceptul de fizic clasic. Greutatea sportivilor este limitată în acord cu înălțimea, respectând formula IFBB pentru fiecare categorie de înălțime.
Deoarece masa musculară este limitată, o atenție deosebită este acordată imaginii generale a fizicului liniei și proporțiilor, forma și starea mușchilor inclusiv densitatea, nivelul grăsimii corporale, definiției și detaliilor musculare. Evaluarea se face după aceleași reguli ca în culturism.
Classic Physique
Noul concept este o variantă diferită de Classic Bodybuilding. Relația între înălțime și greutate este diferită cu mai multe kilograme acceptate. Costumul de concurs este diferit și el având minim 15 cm în lateral. Corpul ar trebui să fie acel clasic ”V”, în formă bine proporționat și cu o prezentare artistică. Classic Physique vrea să arate din nou aspectul clasic care în anii 60 și 70, a făcut faimos Culturismul. Sunt două poziții obligatorii noi. Prima Vacuum pose a fost faimoasă între anii 50 și 80 iar motivul este lesne de înțeles. Acela de a demonstra că nu există distensie abdominală (burtă). Poziția Vaccum este cheia în această disciplină unde o talie mică este foarte importantă în scorul total. Cea de a doua poziție nouă nu este doar o poziție deoarece la comanda ”poziția clasică favorită” sportivii pot executa orice poziție personală pe care doresc să o facă. Aceasta se execută o singură dată și este interzisă doar pozarea cu spatele la arbitrii. În acest mod sportivul este liber să își arate partea cea mai bună arbitrilor. Masa musculară, aspectul clasic, talia mică, mușchi rotunzi, umeri largi și abdominali reliefați reprezintă arme importante pentru câștigători.
Men’s Physique + Muscular Men’s Physique
Această disciplină a fost oficial lansată în 2012 de către IFBB. La ora actuală este o disciplină foarte populară și cu un număr mare de sportivi participanți. Sportivii concurează pe scenă în pantaloni până la nivelul genunchilor. Culoarea și modelul este la alegerea sportivilor. Există două runde de prezentare formate din patru sferturi de întoarcere pentru fiecare rundă. În finală se face și o prezentare individuală înainte de cele patru sferturi executate în grup de participanții la finală. Sportivii trebuie să se prezinte pe scenă cu încredere și personalitate deoarece aceste calități sunt parte din verdictul arbitrilor. Arbitrii evaluează forma fizică și simetria, musculatura și starea generală a fizicului.
Fitness Feminin / Women’s Fitness
Acest concept a fost introdus de IFBB în anii 90 ca urmare a cererii crescute pentru competițiile feminine și unde sportivele preferă să dezvolte o masă musculară mai mică, dar cu un corp atletic și plăcut din punct de vedere estetic. Evaluarea fizicului se face prin comparații la cele patru sferturi de întoarcere. Abilitățile atletice se evaluează la programul liber dinamic și atractiv de 90 de secunde. Stilul, personalitatea, coordonarea atletică și performanța generală sunt elemente importante în evaluarea sportivilor.
Fitness Masculin / Men’s Fitness
Această disciplină este similară în structură cu Fitness-ul feminin. Greutatea este limitată prin formula de calcul a IFBB specifică acestei discipline. Evaluarea fizicului se face prin comparații la cele patru sferturi de întoarcere. Abilitățile atletice se evaluează la programul liber dinamic și atractiv de 90 de secunde. Stilul, personalitatea, coordonarea atletică și performanța generală sunt elemente importante în evaluarea sportivilor.
Bodyfitness Feminin / Women’s Bodyfitness
Oficial prima competiție a avut loc în anul 1996. De atunci și până în prezent mai multe reguli s-au schimbat. Aspectul atletic general este evaluat cu accent pe tonusul muscular și forma musculară cu o cantitate mică de grăsime corporală, simetrie, proporții și feminitate în prezentare. Musculatura în exces este depunctată. Costumul stil bikini și încălțămintea sunt la alegerea sportivei. La încălțăminte talpa în cel mai gros punct poate avea 1 cm iar tocul înălțimea de 12 cm.
Bikini Fitness
Această disciplină a fost introdusă în 2011. Liniile generale ale corpului, echilibrul și proporțiile, tonusul și aspectul sănătos sunt elemente importante. Mușchii mari și duri nu sunt considerați necesari în această disciplină care este concepută pentru femeile care vor să-și păstreze corpul în formă prin exercițiu fizic și alimentație sănătoasă. Costumul stil bikini și încălțămintea sunt la alegerea sportivei. La încălțăminte talpa în cel mai gros punct poate avea 1 cm iar tocul înălțimea de 12 cm.
Women’s Physique
Disciplina a fost introdusă în 2013 pentru femeile care doresc să se pregătească în stilul culturist dar care nu doresc să fie extrem de musculare sau extrem de definite. Competitoarele doresc să rămână atletice dar plăcute din punct de vedere estetic. Există patru poziții obligatorii pentru runda de comparații și 60 de secunde pentru runda de program liber pe fond muzical.
Women’s Welness Fitness
Această disciplină a fost promovată de Federația Braziliană și se adresează femeilor care preferă un fizic muscular fără separare și definire musculară dar care doresc să fie atletice și plăcute din punct de vedere estetic cu o masă corporală mai mare decât în Bikini Fitness. Welness Fitness este plasat undeva între Bikini Fitness și Women’s Physique. Pot fi favorizate femeile cu șolduri, coapse și fesieri puțin mai mari.