Tendinita și tenosinovita sunt două afecțiuni care provoacă modificări importante la nivelul tendoanelor, în diferite zone ale corpului.
Activitatea sportivă intensă se numără printre principalele cauze ale tendinitei. Atunci când sunt executate, exercițiile fizice supun tendonul unei presiuni mari, iar repetarea unor anumite mișcări sau practicarea îndelungată a unui sport pot favoriza apariția tendinitelor. Specialiștii atrag atenția că această afecțiune poate apărea și ca urmare a unui traumatism, tendoanele cele mai expuse acestui risc fiind tendonul lui Ahile și tendonul rotulian.
„Ruperea parțială a unor fibre care formează tendonul este caracteristică și definitorie pentru tendinită. Acest tip de leziune poate avansa și ar putea provoca primele simptome abia după mai multe zile sau chiar săptămâni de la ruperea propriu-zisă.”, spune Dr. Bogdan Oprea, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, medicul Federației Române de Culturism și Fitness.
Durerea se numără printre principalele simptome ale tendinitei, simptom care se amplifică atât în repaus cât și la palparea zonei afectate.
Tenosinovita este o altă afecțiune care presupune inflamația tecii sinoviale ce are rolul de a asigura o alunecare mai ușoară.
„Tenosinovita este o afecțiune care se dezvoltă treptat și se manifestă la început doar sub forma unui disconfort ușor. În cele mai multe cazuri, tenosinovita este cauzată de surmenajul articulației, de apariția unui reumatism de tip inflamator sau de o altă boală inflamatorie locală.”, transmite Dr. Bogdan Oprea.
Ca simptom principal, tenosinovita se manifestă prin durere, la fel ca tendinita, iar în unele cazuri apare și o umflătură la nivelul tendonului afectat, durerea persistând atât în repaus, cât și la palpare.
„Pentru a preveni apariția tendinitelor și a tenosionovitelor, îi sfătuiesc pe sportivi să utilizeze tehnica adecvată în timpul activităților sportive, să se încălzească bine înainte de efort și să reducă suprasolicitarea și mișcarea repetitivă a mușchilor asociați. Nu în ultimul rând, este important să oprească activitatea fizică dacă există semne de durere pentru a evita posibilele complicații. Sportivilor care au mai experimentat una dintre aceste două afecțiuni le recomand să învețe tehnici corecte de întărire a mușchilor din zona afectată.”, concluzionează Dr. Bogdan Oprea, medicul Federației Române de Culturism și Fitness.