Durerile de la nivelul genunchiului sunt frecvent întâlnite, mai ales că pot apărea brusc sau ca urmare a unei accidentări. Cu toate acestea, în rândul sportivilor, unul dintre motivele principale ale durerii de genunchi este reprezentat de o leziune de menisc. Studiile efectuate de specialiști arată că din toate cazurile de leziuni sportive, leziunile meniscului apărute în rândul sportivilor de performanță sunt în proporție de aproximativ 15%.
Atunci când se produce leziunea, cel mai adesea aceasta este însoțită de un sunet în jurul articulației genunchiului, urmând ca durerea – mai ales la atingere, să se instaleze. Printre simptomele acestui tip de leziune regăsim posibilitatea apariției edemului, limitarea mobilității articulare și chiar blocajul articular.
Este recomandat ca în cazul suspiciunilor de leziune meniscală să ne adresăm medicului ortoped pentru ca diagnosticul să fie unul corect. Cu ajutorul testelor de diagnosticare se încearcă determinarea meniscului lezat, cât de grav este deteriorat și care este tratamentul recomandat.
„Din punctul de vedere al tratamentului, acesta diferă în funcție de severitatea și localizarea leziunii meniscale. În cele mai multe cazuri, medicul specialist în Ortopedie și Traumatologie recomandă intervenția chirurgicală. Cu ajutorul artroscopiei genunchiului ne este permis să evaluăm leziunea pentru a o putea repara. Prin această intervenție noi urmărim să păstrăm o porțiune cât mai mare din menisc. Intervențiile pe care noi le facem la un pacient diagnosticat cu leziune de menisc pot să fie intervenții care includ repararea meniscului prin sutura acestuia sau meniscectomia parțială, adică tăierea zonei lezate și netezirea locului vătămat.” – Dr. Bogdan Oprea, medic specialist Ortopedie și Traumatologie.
Procesul de recuperare după intervenția chirurgicală depinde de stadiul leziunii, de tipul de intervenție, dar și de starea generală de sănătate a pacientului. Referitor la perioadele de recuperare este important de menționat că acestea variază, însă în cazul sportivilor este recomandat ca recuperarea să înceapă încă din prima zi folosind proceduri fizioterapeutice și aplicare de gheață pentru reducerea inflamației și nivelului durerii.
În continuare, dacă se remarcă o evoluție favorabilă a intervenției, medicul specialist recomandă exerciții de kinetoterapie, care, realizate regulat contribuie semnificativ la redarea mobilității genunchiului.
Deși leziunile de menisc sunt dificil de prevenit, sportivilor de performanță le este recomandat să poarte încălțăminte adecvată pentru sportul și suprafața pe care își desfășoară activitatea, să efectueze o serie de exerciții de încălzire a picioarelor înainte de începerea activității, să facă pauze între antrenamentele intense întrucât obosirea mușchilor crește riscul de accidentare, dar și să evite să crească brusc intensitatea unei activități fizice. De asemenea, specialiștii mai recomandă ca în cazul sporturilor care implică mișcări rapide, sportivii să învețe tehnici care vizează schimbările de direcție, întoarcerile sau aterizările în mod corect și în deplină siguranță.