Dr. BOGDAN OPREA
Unul dintre principalele oase ale articulației umărului este clavicula, cu rol în susținerea și oferirea de stabilitate și forță umărului.
Statisticile arată că fracturile de claviculă au o pondere de 40 – 60% din totalul fracturilor produse la nivelul umărului, cel mai frecvent mecanism de producere fiind cel traumatic indirect, prin cădere pe umăr sau pe mână.
„Acest tip de fractură afectează persoane de toate vârstele, indiferent de sex și este produs, de cele mai multe ori, într-un moment de neatenție, în care clavicula este expusă unui traumatism sever. Ca orice altă afecțiune, fractura de claviculă necesită tratament de specialitate”, spune Dr. Bogdan Oprea, medic specialist Ortopedie și Traumatologie.
Fracturile de claviculă afectează destul de des sportivii, mai ales pe cei care practică sporturi de contact sau sporturi în care există o predispoziție către căzături sau alunecare.
Principalele simptome sunt reprezentate de durerea acută și bruscă apărută imediat după producerea traumatismului și imposibilitatea ridicării membrului superior din cauza durerii. Din cauza traumatismului suferit, zona din jurul claviculei se învinețește și apare inflamația, iar în multe dintre cazuri, pacientul simte durere chiar și la o apăsare ușoară.
În cazul în care traumatismul este unul sever, singura variantă de repoziționare a oaselor afectate și de reconstrucție a acestora este intervenția chirurgicală.
„Atunci când deplasarea fracturii este mare se recomandă întotdeauna intervenția chirurgicală pentru a fi asigura poziția corectă a oaselor și menținerea lor în aceasta poziție pe tot parcursul vindecării. În timpul intervenției chirurgicale urmărim să repoziționăm și să fixăm fragmentele osoase fracturate într-o poziție normală cu ajutorul unor șuruburi speciale și a unor plăcuțe metalice. În mod normal, după vindecare nu înlăturăm șuruburile și plăcuțele decât dacă pacientul are o senzație de disconfort”, explică medicul specialist în Ortopedie și Traumatologie, Dr. Bogdan Oprea.
Recuperarea medicală după fractura de claviculă este foarte importantă. Când nu mai este necesară imobilizarea, este recomandat ca pacientul să înceapă kinetoterapia, pentru a recupera cât mai curând posibil mobilitatea articulației, forța musculară și controlul umărului.