Leziunile de ligament încrucișat anterior (LIA)  sunt des întâlnite în rândul sportivilor, dar nu numai.

„Atunci când vorbim de ligamentul încrucișat anterior, vorbim despre unul dintre cele mai importante ligamente ale genunchiului. Principalul rol al acestuia îl constituie stabilizarea genunchiului în mișcările de deplasare în față sau de răsucire, iar ruptura acestui ligament determină o instabilitate crescută a genunchiului ce limitează multe dintre mișcările pe care sportivii le fac”, explică Dr. Bogdan Oprea, medic specialist Ortopedie și Traumatologie.

Specialiștii spun că în cazul sportivilor leziunea de ligament încrucișat anterior se produce în timpul activităților care pun o presiune mare pe genunchi, cum ar fi întinderea forțată (hiperextensia) sau mișcările de rotire (pivotare) bruscă.

Ligamentul încrucișat anterior este un ligament care odată lezat nu cicatrizează și este nevoie de intervenție chirurgicală pentru reconstrucție. În cazul acestei patologii este recomandată ligamentoplastia, o intervenție minim-invazivă care se efectuează artroscopic.

Principalul beneficiu al ligamentoplastiei pentru pacient este durerea redusă post-operator și recuperarea rapidă. În plus, probabilitatea de întoarcere la nivelul de performanță avut anterior este una crescută.

„Recuperarea stabilității genunchiului la sportivi după ligamentoplastie este foarte importantă, motiv pentru care în urma intervenției chirurgicale este necesară recuperarea medicală prin care se urmărește controlul durerii și al inflamației, atingerea mobilității complete, refacerea forței musculare și redobândirea echilibrului pentru ca pacientul să aibă un prognostic favorabil și să se reîntoarcă la activitățile fizice cât mai repede posibil”, concluzionează Dr. Bogdan Oprea.